Eind januari 2005 was het landelijk nieuws. Radio en TV stonden er bol van. In de regio Haaglanden waren Oost-Europese dieven betrapt die in staat bleken te zijn de detectiepoortjes van winkels uit te schakelen. Al snel bleek dit het resultaat te zijn van alert reageren van ondernemers en beveiligingsdienst in Winkelcentrum Leidsenhage.

Het begon bij Adam Herenmode (Rozemarijn 7). Het gedrag van twee, overigens keurig geklede heren viel op. Na het verlaten van de zaak (zonder iets mee te nemen), werd direct de vaste beveiligingsdienst SecuWatch van Leidsenhage gebeld. Directeur Silvester Mokveld was snel ter plaatse en was in staat onopvallend deze heren te volgen en te observeren. Uiteindelijk werden zij op heterdaad betrapt bij Parfumerie Douglas waar zij vier luxe damesgeuren hadden ontvreemd ter waarde van meer dan 200 euro. De verdachten bleken te beschikken over een ingenieus apparaatje waarmee de detectiepoortjes konden worden uitgeschakeld. Ook hadden zij een apparaat om de grote labels op kleding te verwijderen. Alles zat onopvallend verstopt in een gewone fototas (zie foto). Deze arrestatie leidde tot een landelijke actie. Verwacht wordt dat meer van deze apparaten beschikbaar zijn en gebruikt worden. Mokveld: in november vorig jaar kwamen wij voor het eerst met een vergelijkbaar apparaat in aanraking. Wij hebben toen meteen alarm geslagen. Winkeliers moeten weten dat er apparaatjes zijn die de detectiepoortjes kunnen uitschakelen. Kreeg deze eerste melding geen direct vervolg, de tweede leidde wel tot reactie. Het Platform Detailhandel heeft het kabinet gevraagd om actie te ondernemen en afspraken te maken met Europese lidstaten over een harde, internationale aanpak van winkelcriminaliteit.

De laatste jaren is overigens het aandeel van winkelcriminaliteit, gepleegd door Oost-Europese bendes toegenomen. Denk hierbij aan overvallen, ramkraken, kassabonfraude enz. Een van de verdachten had overigens een geldbedrag van 3.500 euro op zak.

Het Platform Detailhandel waarschuwt winkeliers al langer om extra alert te zijn op groepen Oost-Europeanen en de bestaande maatregelen en procedures verscherpt toe te passen.

Op initiatief van de heer Mokveld en de heer Bosma (politie Haaglanden, bureau Leidschendam-Voorburg) vond begin februari 2005 een presentatie plaats aan alle grote leveranciers van detectiepoortjes.

Het in beslag genomen apparaat werd getoond en is nu in onderzoek bij TNO in Delft.